Kyotoprijzen voor de 32e keer uitgereikt

De Inamori Foundation erkent prominenten op het gebied van robotica, geneeskunde en filosofie.

14 november 2016

De Inamori Foundation kende dit jaar voor de 32e keer de Kyoto prijs toe aan personen die een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschap en cultuur. De drie laureaten, actief op het gebied van letteren en wijsbegeerte, Advanced Technology en Basic Sciences, kregen de prijs uitgereikt in de voormalige keizerlijke stad. Meer dan duizend gasten uit de wetenschap, cultuur en politiek waren aanwezig bij de uitreiking. De prijs bestaat uit een diploma, de Kyoto-prijs medaille en 50 miljoen yen (circa € 430.000).

Prijswinnaars
Dr. Takeo Kanade ( Advanced Technology)
Dr. Tasuku Honjo (fundamentele wetenschap)
Dr. Martha Craven Nussbaum (letteren en wijsbegeerte)

Dr. Takeo Kanade introduceerde een reeks innovatieve toegepaste technologieën in de robotica, waaronder baanbrekende prestaties op het gebied van geautomatiseerd rijden. Hij heeft het fundament van dit wetenschapsgebied opgericht en verlegt al jarenlang consequent de grenzen.

Dr. Honjo identificeerde onder andere verscheidene belangrijke immuunregulerende moleculen, zoals PD-1, waarvan de functie heeft geleid tot de ontwikkeling van effectieve immunotherapie van kanker. Zijn ontdekkingen en hun klinische toepassingen hebben het onderzoek in de biowetenschappen en de geneeskunde aanzienlijk beïnvloed, wat resulteert in een zeer belangrijke bijdrage aan het menselijk welzijn.

Dr. Nussbaum introduceerde het begrip van menselijke capaciteiten (wat elke persoon in staat is om te doen of zijn) in de criteria voor sociale rechtvaardigheid buiten de conventionele theorie van de gelijkheid op basis van een sociaal contract tussen rationele individuen. Ze ontwikkelde een nieuwe theorie van rechtvaardigheid die zorgt dat mensen die verstoken zijn van mogelijkheden om hun capaciteiten te ontwikkelen in de samenleving niet worden buitengesloten. Ook heeft zij manieren voorgesteld om deze theorie toe te passen in de echte wereld.

Inamori Foundation
De Kyoto-prijs werd in 1984 ingesteld door Kazuo Inamori, oprichter van Kyocera, een Japanse technologiegroep met het hoofdkantoor in Kyoto, Japan. De Inamori Foundation reikt de prijs elk jaar in november uit in drie categorieën: Advanced Technology, fundamentele wetenschap en letteren en wijsbegeerte. Prijswinnaars in de afgelopen 32 jaar zijn prominenten zoals choreografe Pina Bausch, filosoof Jürgen Habermas, Japanse modeontwerper Issey Miyake, Franse componist Pierre Boulez en moleculair bioloog Yoshinori Ohsumi, die dit jaar de Nobelprijs ontving voor zijn onderzoek.

Meer informatie over de Kyoto-prijs en de Inamori Foundation.
Meer informatie over Kyocera.Scroll to top